27 de marzo de 2009

ENTREGA

Us voliem aclarir la presentació de dilluns:
Per estructurar la presentació podeu seguir el següent esquema:

Deconstrucció - Ressignificació de l’espai al Centre Cultural de Martorell

1-Observar i analitzar elements que donen forma a l'espai que envolta al Centre.
· Quin tipus d'espai és? Públic, museístic... Perquè podem dir que és aquest espai en concret?
· Quins usos o finalitat té?
· Persones que hi habiten, grups socials, edats, etc. Igual que aquelles que no hi habiten
· Mobiliari: quin tipus de mobiliari és?, com és?... Què determina aquest mobiliari en les accions desenvolupades pels usuaris i les relacions que es donen entre ells?

2- Descripció de l'acció desenvolupada en aquest espai tenint en compte el tipus de persona que la realitza, -la relació que s'estableix entre els usuaris a través de l'acció/intervenció.


3- Què implica la teva (vostre) proposta en aquest espai en concret? canvia alguna cosa?

*Comenteu els problemes (i les sol·lucions) que heu trobat en aquest projecte.

Per a la presentació:
Cal que TOTS participeu de la presentació oral que serà de 10 minuts per grup. Per aquest motiu us demanem que sigueu puntuals, sinó hi haurà grups que no podran presentar. Si algún grup no vé a fer-la, perdrà la data de presentació (i nosaltres no us podem donar una segona data.)

Pels que vau preguntar sobre l'entrega de "feines" que no s'havien arribat a penjar al blog, podeu fer un petit dossier, on ens ho entregueu (primers esbossos, observacions, definicions d'artelia...)

Per últim els que porteu una presentació en powerpoint o en pdf, no cal que ens adjunteu un cd, ens ho podeu passar al nostre pen.
Esperem que us sigui util aquest apartat, si queda alguna pregunta pendent sobre com o que presentar, aquest és l'apartat per fer-la.

*JoanAnnaMariaPaula

18 de marzo de 2009

ESPAI

Proposta de treball:Intervenció en l'espai com una forma de donar a coneixer a tot Martorell el que es cou al Batxillerat Artístic del Pompeu Fabra mmmm. Què és el que es cou en aquest Batxillerat? Tots heu coincidit en qüestionar el que és considerat art, desmaterializar-lo… descomposar-lo… Ho heu plantejat a través per exemple, d'una intervenció de l'espectador en l'exposició… D'aquesta manera segueix sent espectador? Què és sino? Com visualizar aquests conceptes? Com materializar-los?

Recordeu que tots els grups parlem d'espai, de treballar l'espai. Per tant heu de proposar de quina manera amb la vostre feina en concret (sobre tot els grups de difusió, informació, identitat , ja que els que treballen accions i espai interior/exterior ja treballen directament amb l'espai.) Algunes preguntes que us podeu fer per generar aquesta definició. Que entenem per espai? (busquem definicions) Com intervenim l'espai? De quina manera l'estem treballant? Podem considerar l'espai viurtual com espai? En quin sentit?

Us demanem que perquè no desapareguin els apartats de la pagina principal, hi participeu a través de comentaris i no obrint noves entrades al blog. En cas de que les obriu, que sigui per generar un apartat amb continguts nous, és a dir que no pertanyin a algun dels grups creats. Gràcies!

¿Qué otras propuestas artísticas han trabajado sobre la interrelación de l@s visitantes?

¿Sobre el arte como juego?


¿Sobre la desmaterialización del arte?

* Felix González Torres

Transforma por ejemplo, ciertos pilares establecidos por el ARTE como la autoría ¿Quién es el productor del arte?, ¿cómo puede ser únicamente el artista si este está en intrínseca relación con su contexto social y otras producciones?. Todos nos nutrimos de nuestro alrededor y lo que otros hacen, eso lo sabemos ya muy bien desde nuestra experiencia en el artístico ¿no?.

Otro fundamento artístico que quiere debatir: la originalidad, entendida en su carácter de pieza de arte única, irrepetible ¿arte es un momento de inspiración puntual divina que corre por las venas y le da por ello ese carácter irrepetible a las obras? Pues Torres -como muchísimos personas en relacionan con el arte contemporáneo- reivindica que eso es un apartado de los intereses de aquellos que han ido relatando la historia pues la pieza única tiene muchisimo más valor que la reproducción en serie.

En la Bienal de Whitney (1991) por ejemplo, construyó una exposición que desapareció completamente. Cualquiera que entraba al lugar en el que se encontraba la muestra, podía llevarse una parte de su trabajo, uno de los tantos pedazos de papel de su “pieza” artística. De tal forma que todos los visitantes tenían opción de “obtener la obra” y se le daba a esta un carácter portátil y efímero.



En su propuesta -lover boys- presenta en la galeria dos montones de caramelos que hacen su propio peso y el de su pareja antes de morirse. Los visitantes van tomando los caramelos y deshaciendo al mismo tiempo la obra artística, como lo hicieron también los dos cuerpos.



Torres de esta forma, transforma el rol del espectador a constructor de la vida de la propia pieza artística, sin el público ellas no son nada.


* Sobre lo que se han planteado con:


“no podem entendre que els Artistes Coneguts són els únics, hi ha intervencions artistiques d'altre gent que són igualment interessants”

Aquí os dejamos unas imagenes de reflexiones de las Guerrilla Girls hechas al respecto:






Accions





























































Grup A
Laura Yarza
Gemma Sastre
Laura Bielma
Barbara Doménech
Marta Alvarez
Jenifer Ortiz

Grup B
Sandra
Mireia Eros
Blanca Rivera
Ingrid Llop
Lorena Nova
Judit Delgaso











  • El treball que haureu de presentar serà un fotomuntatge de TOTES les accions, acompanyat del llistat de materials i els pressupostos.





  • La proposta s'ha de defensar desde el punt de vista d'espai. Pel que cal que sigueu conscients de quina manera i com considereu que treballeu l'espai.





  • Cal que el producte/accions finals estiguin compartides pels dos grups classe, que per tant és molt important la comunicació i el debat (no volem que siguin dues linies de treball separades, sinó la millora i ampliació de les accions amb la participació dels dos grups -A i B-)

17 de marzo de 2009

Intervenció interior





























































Grup A (Laia Luna, Joaquin Romero, Maria Subi, Ari Caro, Roberto Rodriguez i Janira Martinez) de l'exterior, hem fet el recurregut en l'espai interior de l'edifici.

______________________________________








Grup A
Sergi Garcia
Marcos Rosado
Aniol







______________________________________


Intervención interior, iluminación.

Decidimos trabajar la iluminación en el espacio interior (sala de la exposición) para unificar los elementos de la exposición que se encuentran en el espacio interior.
Hemos tenido en cuenta los diferentes grupos que trabajan en el espacio interior y por tanto deberemos adaptar nuestra propuesta a su trabajo, es decir, depende de cómo estén situados los elementos del interior en la sala tendremos que adaptar la iluminación, por lo tanto hasta que la exposición no esté situada nosotros no podremos empezar a trabajar en la iluminación.


Nosotros creemos que el color azul para la iluminación de la sala seria idóneo para la exposición, puesto que el color azul es el color con el que se representa el icono de ARTELIA, pero no hemos descartado la posibilidad de tener un tipo de iluminación normal, ya que la iluminación azul sobre las obras podría alterar el valor de éstas. Hemos visto la posibilidad de iluminar cada obra con luz cenital propia sin alteración en el color.


En realidad es difícil notar la diferencia, en cuanto a iluminación, con lámparas azules respecto a las blancas. Podría decirse que las azules tienen como ventaja que iluminan la zona de penumbra progresivamente. Sin embargo, a igualdad de potencia tanto unas como otras tienen igual intensidad.


Podemos utilizar 3 tipos de iluminación:

- La iluminación azul, que se llevaría acabo de día ya que la luz que utilizaríamos seria la luz natural a través de los ventanales. Este tipo de iluminación serviría para darle a toda sala un tipo de luz constante y continua, en toda la sala que represente ATELIA.






- La iluminación azul, que en éste caso sería artificial y solo se utilizaría cuando no hubiese luz o la luz sea tan pobre para que las obras de la exposición no se puedan ver. Podría combinarse con la iluminación interior en algunos casos.








- La iluminación artificial blanca, que sería otra opción la cual enfocaría las diferentes obras para poder presenciarlas mejor i con más detalle.







Materiales:

Pensamos que lo mejor para la luz de color azul artificial seria acetato de este color, ya que queremos que el tipo de material escogido no tenga un coste económico muy elevado. Para cubrir los ventanales utilizaríamos papel pinocho de color azul ya que el espacio seria mucho más grande que en el caso anterior, y la luz de menos intensidad.




GrupA
José Maria Rodríguez Fernández
Dani Linares
___________________________
















  • Tenir en compte les relacions que s'estableixen en l'interior de la vostre expo, entre ¿els espectadors? i els vostres treballs. Quin concepte voleu trencar?, Que implica la vostra manera d'exposar? sigueu conscients de quina manera i com considereu que treballeu l'espai.












  • Llistat de materials i els pressupostos minims.












  • Cal que vostre producció final estigui compartide pels dos grups classe, per tant és molt important la comunicació i el debat (no volem que siguin dues linies de treball separades, sinó la millora i ampliació de les accions amb la participació dels dos grups)


















Grup A






Ana Gonzalez Blaya







Rut Carballa Alarcón

Identitat corporativa




Aquest primer és el logo escollit pels del B, però degut als seus problemes d legibilitat, quan sigui necessari utilitzarem el segon, o simplement la tipografia sense el gomet.
El dimecres ja portarem els cartells i la seva situació i tot..
AH! i tmb canviarem akest blau per un d mes fosc perquè contrastin més els colors...


Grup B
Alex Muñoz
Arnau Ballús
Edgar Olmo

  • Plantegeu-vos de quina manera la imatge en general, afecta l'entorn. Busqueu relacions amb el concepte d'espai. (Dèiem que la senyalètica treballa l'espai... La identitat treballa l'espai? Es formula en un context real? Potser la relació, és inversa? És a dir, donat el context l'observació de l'espai i les persones que l'habiten esteu produint?
  • Haureu de presentar el logotip, la linia gràfica, el cromatisme, i justificar-lo.
  • Cal que el treball sigui una proposta conjunta amb l'altre grup, per tant abans de generar el logotip final haureu de conversar i produir en conjunt. No volem que es desenvolupin dues propostes pel dilluns, ni que es portin dues linies de treball.















Difusió

Grup B
Nuria Campillo
Laia Pascual
Sergi Yarza
Sandra Sánchez


  • Haureu de presentar fotografies (o fotomuntatges) on es mostri l'acció difusora.
  • Avui heu plantejat que treballeu l'espai virtual. Definiu de quina manera podem parlar d'espai, en aquest sentit.
L'espai Virtual el podem definir de la següent manera:

No es un espai físic, no el podem tocar sino que s'accedeix a partir d'un ordinador, es el que media les interaccions i facilita la cohesió entre els membres d'aquest espai . L'espai virtual es crea a partir d'un grup de persones que senten les mateixes necessitats, com per exemple el desig d'interactuar els uns amb els altres per a satisfer les seves necessitats o portar a terme rols específics. Aquestes persones també comparteixen un propósit determinat que constitueix la raó de ser de la comunitat virtual. Al ser les persones les que formen aquest espai a causa de les seves necessitats no es parla tant d'espai virtual sino de comunitat virtual.

Es pot dir espai virtual a un lloc d'internet (ja sigui una web un blog, etc) on una persona pot compartir les seves inquietuds ambunes altres i on una persona pot informar a una altra. Hi han espais diferenciats segons les edats segons el contingut que hi hagi i també, per sort o per desgracia trobem espais privats on no pots accedir lliurement sino que has de registrar-te per a poder accedir-hi i veure-hi el contingut.

Fent aquest anàlisi podem veure que l'espai virtual s'assembla molt a l'espai real la única diferencia que trobem es que per a accedir a l'espai virtual necessites un mediador com un ordinador o un telefon mòbil i per a accedir al teu entorn físic només necessites sortir al carrer.


  • Plantejeuvos de quina manera treballem l'espai quan situem una nova imatge en un context. Per exemple: posar un cartell, que significa? On els situareu? Per quins motius?
Al situar una nova imatge en un context ja sigui un cartell, un lletrer lluminós, etc ja modifiques l'espai i ho fas perque vols donar a coneixer una informació. Depenent de la forma en com transmetem aquesta informació (forma del cartell, en quina part d'aquest espai està situat, etc) l'espectador la percebrà d'una forma o d'una altra.

Significat

Posar un cartell ho podem interpretar de moltes maneres normalment com que aviat hi haurà un esdeveniment important (aquesta importància molts cops la dona les dimensions del cartell per a que la gent s'hi fixi més) ja sigui una festa, l'opertura d'un local, les incripcions d'algun curs...
També existeixen cartells de protesta i reivindicació que la seva funció no es notificar a la gent sobre un esdeveniment sinó donar a conèixer la manera de fer d'un grup social i fer-nos reflexionar sobre la seva ideologia.

Aquí tenim un exemple d'un cartell de protesta a petita escala d'un hospital:


Situació

La situació del cartell dependrà molt del públic al qual vagi destinada la informació de l'esdeveniment. En el cas del cartell anterior anirà adreçat als caps d'aques hospital que han despatxat els treballadors.

En el nostre cas volem que el públic sigui de totes les edats desde els més grans fins esl més petits per això hem escollit uns punts clau i hem analitzat el tipus de públic que visita aquests llocs

-Entrada hospital:

Per aquest espai hi entra tot tipus de públic des dels més petits als més grans tot i que els que van més freqüentment seria la gent gran

-Ambulatori:

Es gairebé al costat de l'hospital tot i així aquí el públic es restringeix normalment a gent gran que s'ha d'anar a fer proves, etc.

- Papereries varies:

El públic jove visita les papereries ja sigui per anar a comprar bolígrafs, llibres o el material escolar que necessitin.

-Portes d'escoles, instituts, etc.

Des de els nens més petits fins als més grans i mestres també.

-Bars

Col·locant cartells als bars es pot atraure un gran nombre de públic masculí a l'exposició.

-Centre de día de Martorell

Allà el públic que trobem es principalment gent gran.


-Portes de supermercats

Aquí també podem trobar una diversitat de públic però normalment són les mares de la casa.

-Pont de l'estació (no en sé el nom)

allà la idea era penjar una tel·la amb el logo d'Artelia per tal que tothom que passes en cotxe alcés la vista i ho mirés.

els motius de la situació ja s'han anomenat abans, va tot en funció del públic que volguem atraure com més diversitat de públic volguem atraure més llocs diversos s'hauran de buscar per tal d'atreure aquest tipus de públic.

Tot això s'ha anat pensant a mesura que anavem fent el treball ja que com es va dir a classe si només treballem a l'àmbit d'internet només vindrà gent jove que es la que coneix millor aquests mitjans per això hem hagut d'explorar altres vies de difusió



Tenim els seguents enllaços a pàgines web creades:

A les dos webs hi ha la informació que ens va passar el grup d'informació, si algú la necessita que l'agafi! Anirem penjant els fotomuntatges i altres propostes!

Internet no deixa de ser un espai virtual que está en constant canvi. El que fem és modificar aquest espai per una banda( creant fotologs, facebook,..) i cridant l'atenció perqué la gent hi vagi( invitacions del grup del facebook, passar enllaços,..)


Propostes de difusió

samarreta

Be doncs penjo una idea de difusió que se'ns va acudir fa uns dies pero fins ara no l'haviem pogut materialitzar, vam pensar que les persones també podien ser un mitjà de difusió i si portessin alguna cosa distintiva d'Artelia podrien despertar l'atencio de la gent. Vam pensar en fer samarretes referents a Artelia i vam pensar en aquest disseny:


Aquesta es la idea el disseny no es definitiu a mes aqui entren a parlar els d'identitat corporativa ja que aquestes samarretes també es podrien fer amb el logo escollit i tal pero la idea ens va fer gracia, a veure que us sembla la proposta si no pues no pero no ens sembla una mala idea.

Amb la samarreta treballem l'espai focalitzant l'atenció en la persona i, aquesta font de difusió no es estàtica sinó que es mou amb la persona. També creen més interès el disseny de la samarreta al estar basat en un model conegut:


Si no us agrada podeu proposar nous dissenys, més endavant penjarem nous esbossos mes elabrotas.LA tipografia de i love ny es dficil aconseguir. Si no la trobem en descarga la crearem nosaltres mateixos.


Aqui parlem d'establiments pero encara ens faltaria investigar els espais publics a l'aire lliure mes visitats de la zona

Ja anirem actualitzant amb més coses^^


Tambe hem pensat fer uns flyers rodons, això només es una idea però ens agradaria que els d'identitat coorporativa col·laboresin en el disseny i tal. En el cas de que ens surti molt car fer-los rodons pel tema de tallar la forma pensariem una altra alternativa.

Aqui uns esbossos rapids:




El primer flyer seria aquest només amb el nom d'artèlia. Serviria per crear expectació. Més endavant fariem un altre flyer amb més informació com el lloc on es cel.lebra, la data d'inici i fi, el centre de pompeu fabra,...
Els col·locariem al centre cultural a dos llocs:
-Dins hi ha un lloc detinat per a flyers.
-Dins a la biblioteca on hi ha un altre lloc destinat per a flyers.
També en penjariem algun al institut, li demariem permis a propietaris de botigues de martorell, al patronat d'esports, ...
Utilitzem l'espai com a medi de difusió d'informació. EL flyer pasará de persona en persona, és a dir, es mourá a través de l'espai.

cartells

(Nuria te dejo unos bocetos que hice el otro dia de carteles. Si quieres ponlos i si no no. Aviso són un poco cutres)(Esto lo borras eh!)


Informació

Grup B
Carmen Quejido
Núria Simón
Júlia Fontdecaba

  • Haureu de presentar l'informació d'alguna manera. Penseu que la propia manera de presentar l'informació pot fer-se amb accions espaials?
  • Quins aspectes en relació a l'espai s'estan treballant?



Què és artèlia?

Artèlia és un joc artístic per compartir sensacions. En aquest hi entra tothom que hi vulgui particiar, ja sigui com a creador o com a espectador. Es tracta de crear un estat col·lectiu on es barreja intriga, diversió, nous coneixements i tots aquells conceptes que implica un joc, utilitzant un espai alternatiu no concebut per a l’art (ex. museu).Qui ho organitza?Qualsevol persona o grup amb idees per a fer participar la gent d'allò que vol expressar és benvingut. NO es tracta de tancar l'obra a aquell que té les habilitats sinó d'adjuntar les de tothom per a poder aconseguir-ho.És el fruit de les aportacions individuals de cada persona que acaben formant un global que els caracteritza. De tota manera s’intenta que no es perdi la identitat de cada un d’ells però sí que s’interrelacionin.


Quin és l'objectiu?

Artèlia el que intenta és fomentar la participació activa de les persones per aconseguir crear un sentiment, estat o emoció col·lectiva mitjançant el joc. L’objectiu principal seria la mobilització de la gent cap a aquesta i, posteriorment, la seva implicació directa, primer com a espectador i després com a creador.

Com ho donarem a conèixer?

Per a propagar la idea d’artèlia i poder arribar al major nombre de persones possibles utilitzarem els medis tecnològics de que disposem (xarxa d’internet: blog, fotolog, facebook, e-mails...), gràfics (difusió en cartells), visuals (accions i intervencions en l’espai) i personals (passa classes).
Aquest últim el realitzarem a partir de la participació de diferents grups per a poder explicar-ho més fàcil i ràpidament. L’objectiu que ens plantegem és donar a entendre artèlia a partir d’ella mateixa, és a dir, a partir del joc, les sensacions, la participació i la intervenció en l’espai.

Aquesta posta en pràctica de l’explicació consistirà en un joc artístic. Un joc senzill que ens permetrà desenvolupar el tema.
S’entra a la classe quan aquesta està en funcionament (prèviament s’haurà parlat amb el professor que la dóna) i s’explica que venim a presentar un nou projecte però que per a explicar-lo farem un joc.
Hauran d’apartar taules i cadires per a poder fer una rotllana gran (introducció del cercle) i omplir l’interior de papers de diaris (col·laboració de la gent en el procés). Posteriorment es col·locarà un paper de gran format al centre i es donaran una sèrie de pintures i pinzells. Aleshores s’explicaran les normes del joc: es repartiran papers on estarà escrit el nom de cada persona de la classe i segon el nom que ha tocat (no hi ha problema si un s’ha tocat a ell mateix) s’haurà de fer un gest, una ratlla damunt del paper representant a aquella persona. S’explicarà el per què d’una línia o una altra exeplificant-ho amb els dinamitzadors del joc. Damunt de totes les línies s’escriurà “artèlia” en blau, també a disposició de la participació de la classe. Tots quedaran representats a l’obra però hauran format un conjunt.
Acabat el joc s’explicarà i s’argumentarà artèlia a partir del procés de creació de l’obra i de les parts que aquests integren en comú.

Queden encara per determinar:
- les classes a les que s’intervindrà
- la zona d’exposició de les obres creades

Intervenció en l’espai

Aquest és un dels punts en el que es basa artèlia, ja que no es pot desenvolupar sense un espai on poder incidir.
Artèlia necessita crear espais, modificar-los, descontextualitzar-los, adaptar-los a les seves necessitats perquè si estem parlant de col·lectiu i participació es fa necessari un lloc adequat per a la distribució i la mobilitat de les persones.
Per a la realització de la proposta aquesta intervenció és imprescindible. Si aquesta es desenvolupa en un context d’aula s’haurà de distribuir per a poder dur-la a terme.
La classe es ressignifica per donar lloc a un canvi de focalització de l’atenció, passa de ser frontal a central, és a dir, quan es mouen els elements de l’aula (taules i cadires) es produeix un canvi en les relacions establertes, el centre d’atenció passa de ser el professor a l’activitat en sí.

Queda encara per determinar:
- intervenció en l’espai expositiu de les obres

Intervenció exterior



















Els del grup A.











Grup A
Roberto Rodríguez
Laia Luna
Joaquín Romero
Janira Martínez
Maria Subi
Ariadna Caro

Grup B
Andrés Becerra
Rubén Sanz
(Pepo) Jose Maria Salines
Mireia
Alex Luzón

















  • El treball que haureu de presentar serà un fotomuntatge de l'aspecte final que pendrà l'espai intevingut, acompanyat del llistat de materials i els pressupostos.







  • La proposta s'ha de defensar desde el punt de vista d'espai. Pel que cal que sigueu conscients de quina manera i com considereu que treballeu l'espai.







  • Cal que el producte final estigui compartit pels dos grups classe, que per tant és molt important la comunicació i el debat (no volem que siguin dues linies de treball separades, sinó la millora i ampliació de les accions amb la participació dels dos grups -A interior i B exterior-)





























































Aqui teneis mi propuesta hablada en clase.
Estaria en el interior de la sala.


Se trata de colocar una "xarxa" entre el 2º piso y el 1º justamente en el gran espacio que hay, en la foto se puede ver perfectamente. Roberto ademas de esto, añadio , dijo de poner unas tiras hacia abajo, creo.
La "xarxa" podria ir asi , o mas curbada, con eso quiero decir que iria cojida desde arriva y por lo tanto no seria tan recta. Pero bueno , es para que os hagais una idea, mas o menos.

El Quim









En esta imagen, en el circulo azul podria estar el logotipo de Artelia, y dar a entender que el circulo azul es la imagen por asi decirlo de Artelia, por que en la plaza de delante, a modo de señalizacion, los circulos se iran haciendo mas grandes cuanto mas cerca esten de la puerta (en la imagen no se ve muy bien).



en los planos del centro cultural se puede ver como esta marcado el edificio con los circulos azules y a medida que se acercan a la puerta o a la entrada de la sala de exposiciones se agranda su tamaño.
seria una manera de aprovechar la idea del grupo que hacen intervenciones en el exterior de la clase A y crear un camino o dirigir de alguna forma a la gente que se acerque al centro cultural, ya que era lo que le falta a la idea anterior segun los comentarios q e leido.


Andres